Junzuki oefenen

Wanneer we Junzuki gaan oefenen doen we dit op volgende manier.
Oefening:
Vanuit de stand Junzuki-dachi veer je driemaal door het voorste been waarbij je gaat voelen dat je stevig gegrond staat.
Nu doe je nogmaals hetzelfde en bij de derde vering laat je jezelf gaan, je voorste been dient dus als standbeen is nu het gehele traject dat je moet afleggen de basis waarop je deze techniek uitvoert.
Met andere woorden het standbeen doet letterlijk wat het moet doen standhouden en niet mee verplaatsen

Om nu op de juiste wijze voorwaarts te gaan maken we gebruik van de eerdergenoemde
“schietende knie“ deze techniek zorgt ervoor dat je sneller voorwaarts kunt gaan met behoudt van de juiste lichaamsstructuur.
Ps. je hoeft je hierbij helemaal niet te concentreren op de stoot, door het op de juiste manier voorwaarts te bewegen zal je ervaren dat ook jou stoot meer effect gaat opleveren.

Je moet je ervan bewust zijn dat wanneer je, je voorwaarts beweegt jou tegenstander niet altijd passief blijft staan om die stoot in ontvangst te nemen, dus is het zaak om er rekening mee te houden dat je een soort van ontsnappingsmogelijkheid blijft behouden.

​Een aantal zaken waar je op moet letten zijn de volgende:
Het juiste gebruik van het standbeen waarbij je zeker niet de voet van te voren reeds gaat uitdraaien om gemakkelijker voorwaarts te kunnen gaan.
Een alerte tegenstander ziet dan dat jij van plan bent om een aanval in te zetten. We noemen dit telegraferen.
De kracht van de stoot haal je niet uit je arm, maar uit het dumpen van je lichaam en het correct gebruiken van de spieren van je achterste been.

​​Tip 1: Wanneer je deze techniek beoefend is het handig om dit samen met een partner te doen, deze kan van een afstand veel beter zien wat er goed en fout gaat bij de uitvoer hiervan.

Tip 2: Het controleren of de aanval wel goed genoeg is. Ga tegenover elkaar staan en een van de twee voert nu de Junzuki aanval uit, op het moment dat de aanvaller jou zou raken geef je een hele lichte tik met je vingers op zijn vuist, waarbij je meteen ziet dat zijn stoot onmiddellijk door jou geneutraliseerd is.
En pas wanneer de aanvaller gebruik gaat maken van de door mij eerder genoemde schietende knie techniek plus natuurlijk een scherpere stoot zal het jou veel meer moeite kosten om op de zelfde manier weer een klap op die vuist te geven.

Tip 3: Het beïnvloeden van de tegenstander.
Ook dit is een van de trucjes we in het Wado karate veelvuldig toepassen het zogenaamde beïnvloeden of manipuleren van de tegenstander, waarbij hij dit eigenlijk niet direct doorheeft.
Om dit te begrijpen doen we dit op een eenvoudige manier.
Laat de tegenstander een paar keer even naar jou toekomen met een Junzuki, het liefst zo snel mogelijk. Jij doet helemaal niets.
Nu laat je hem opnieuw weer die aanval maken, maar op het moment dat hij zo ongeveer halverwege is gooi jij je beide armen snel zijwaarts.
Vraag hierna maar eens aan die tegenstander wat zijn ervaring was en of hij dezelfde harde stoot kon maken die hij daarvoor wel kon uitvoeren.