Nagashi uke oefenen

We beginnen om deze oefening als volgt vanuit de stand Yoi-dachi (schouderbreedte).
Vanuit een ontspannen beweging gaan we de romp draaien en brengen we onze rechterarm rustig omhoog en in een beweging door naar boven tot bij het hoofd.
Het is hierbij niet de bedoeling is dat deze techniek helemaal doorgetrokken wordt, de ellenboog stopt wanneer de in de richting van de aanvaller wijst.

Wanneer je dit nu op bovenstaande manier geoefend hebt, heb je niets anders gedaan dan slechts een blokkering uitvoeren. Op deze manier zal je tegenstander niet echt onder de indruk zijn van hetgeen jij hier doet, gewoon omdat er feitelijk niet is gebeurd en hij gewoon verder kan bewegen en dus door kan gaan met zijn aanval.

Je doet nu hetzelfde als eerder hierboven, maar zo ongeveer op het moment dat jou ellenboog naar de tegenstander wijst breng je deze ook een klein beetje naar buiten.
Het gevolg hiervan is dat de aanvallende een klein beetje uit zijn aanvalslijn wordt gebracht en daardoor zijn balans zal kwijt raken.
Wanneer jij dit goed uitvoert is het lastig voor jou tegenstander om door te gaan met een vervolg techniek, hij moet immers toch even zijn balans herstellen en jij kan van die gelegenheid gebruik maken om het uit te schakelen.

Zoals reeds eerder geschreven gebruiken we deze Nagashi-uke techniek vooral veel bij de Kihon kumite oefeningen waarbij je ook nog eens een klein beetje schuin weg moet stappen.
Ook voor dat wegstappen hebben we een speciale techniek, maar dat noemen we niet meer het wegstappen maar zijwaarts verplaatsen.

Dit gaan we hier ook even oefenen:
Je gaat in een iets kortere gevechtstand staan b.v. met het rechterbeen voorwaarts. Stap nu een paar maal met je linkerbeen zijwaarts weg en haal je andere been dan bij (natuurlijk maak je gelijk ook die Nagashi-uke blokkering).
Nu doe je vanuit diezelfde stand weer bijna hetzelfde maar nu gebruik je alleen je rechterbeen en duw je je lichaam zijwaarts. Je zal nu merken dat je jezelf veel sneller kunt verplaatsen. 

Wanneer je gewend bent aan deze manier van bewegen zal je ervaren dat zelfs wanneer je hier een nog niet eens zo’n snelle beweging uitvoert, je toch altijd sneller zal zijn dan je aanvaller.
En dit is nou o.a. een van die concepten en principes waar ik reeds meerdere malen op gewezen heb.

Ook voor deze techniek geldt dat wanneer je de middenlijn van de tegenstander beheerst je eigenlijk niet veel meer hoeft te doen dan je arm licht voorwaarts te bewegen, waarna je direct al met de aanval kunt beginnen.

Wanneer je deze techniek met een partner gaat oefenen dan kun je dat natuurlijk doen vanuit de vorm wanneer je de Kihon kumite beoefend.
Je zult zeker bijna direct ervaren dat het blokkeren jou beter lukt, en dat jouw partner telkens weer even zijn balans moet herstellen.
Waarbij het aannemen van de eerdergenoemde Seishan-dachi houding je veel meer stabiliteit maar ook flexibiliteit geeft om direct verder te kunnen gaan.