Kette technieken oefenen

Het is een goede zaak om deze technieken een beetje uit elkaar te knippen.
Oefening 1:
Ga in Junzuki-dachi staan en breng je knie snel horizontaal waarbij je direct goed in balans moet staan, je standbeen mag niet geheel gestrekt zijn. Doe dit een keer of tien links en rechts.
Een heel klein hulpmiddeltje hierbij is dat je met de voetzool van je standbeen even voelt om je wel goed gegrond staat.
Vervolgens kun je vanuit die positie je schop gaan oefenen (die schop moet zijn als een snap) dus snel en scherp.
Het goed gegrond staan is essentieel voor deze technieken waarbij zoals reeds eerder geschreven een gesterkt been geen goed resultaat kan geven.
Het zogenaamde gronden kan je prima met een partner oefenen.
Oefening 2:
Ga tegenover elkaar staan met beiden de handen geopend tegen elkaar aan. Ga nu rustig beiden een lichte druk op elkaar uitoefenen en voer dit langzaam op, diegene die het eerst zijn balans verliest heeft dan natuurlijk verloren.
Doe nu hetzelfde maar een van beiden gaat nu in Junzuki-dachi staan en gaat dan duwen, de ander probeert nu in balans te blijven.
Het trucje hierbij is dat diegene die geduwd word zijn bekken iets naar voren kantelt, hierdoor corrigeer je jouw eigen lichaamsstructuur en zal je partner ervaren dat het lijkt alsof hij tegen een muur aan het duwen is.

Wanneer dit bovenstaande een beetje lukt kan je een stapje verder gaan maken door het volgende ook weer met je partner te oefenen.
Ga tegenover elkaar staan waarbij jij je been optrekt en je handen weer geopend voorwaarts houdt, je partner gaat vervolgens weer tegen jouw handen duwen.
Wanneer jij dit zonder balans verlies kunt uitvoeren heb je zeker een stap voorwaarts gemaakt in het begrijpen dat een goede balans (gronden) een belangrijke zaak is binnen het Wado karate.

De no Tsukomi technieken leren ons weer een ander deel van de verschillende concepten die we kennen binnen het Wado systeem.
Zo leer je bij de uitvoer van Kette Junzuki no Tsukomi het beheersen van de verschillende lichaamshoudingen waarbij je telkens wisselt van Mahanmi naar Mami en weer naar Mahanmi.
Die Mahanmi houding (geheel dwars) is er voor om een zo klein mogelijk doelwit te vormen voor een tegenstander die jou aanvalt, je verkleint hier dus je raakvlak.

De techniek Kette Gyakuzuki no Tsukomi leert ons weer een ander deel van die eerdergenoemde concepten waarbij vooral het hierboven genoemde in balans staan van buitengewoon belang is.
Het is namelijk zaak om de schop volledig in balans te maken, met andere woorden je been is weg en toch dien je hier die techniek uit te voeren alsof je op twee benen staat.

Tenslotte:
het kan niet genoeg gezegd worden maar de basis technieken zijn er ook echt om jou de basis te leren en niet om mee te vechten.
Eerder heb ik ook geschreven dat sommige technieken eigenlijk helemaal niet geschikt zijn om in lijn en op commando te oefenen.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat je daardoor een soort van valse competitie krijgt, namelijk jij wilt sneller zijn dan de persoon die naast jou staat wat onvermijdelijk leidt tot kwantiteit in plaats van kwaliteit.