Shuto-uchi

Shuto-uchi een slag die op het eerste gezicht niet zoveel voorstelt. Toch zit er in deze techniek meer dan dat je waarschijnlijk gedacht had.
Ook deze techniek kan je in verschillende richtingen uitvoeren, zoals voorwaarts, zijwaarts, van boven naar beneden, maar ook achterwaarts.

Ook deze slag techniek hoeft in beginsel helemaal niet buitengewoon hard te worden uitgevoerd.
Snelheid is van groter belang dan kracht, waarbij de effectiviteit vooral ligt in het onverwachte.
Ook hier evenals bij de Shotei-uchi techniek zijn de te raken plekken van buitengewoon belang, waarbij je natuurlijk het beste resultaat verkrijgt door op weke en gevoelige plekken van het lichaam te slaan.

Deze techniek waarmee je zowel een slag als een blokkering kunt uitvoeren kan bij het juiste gebruik zeer functioneel zijn, zo geeft een goed gerichte slag tegen de keel van een tegenstander hem onmiddellijk veel problemen, en het geeft jou wel enkele seconden de tijd om een snelle vervolg techniek uit te voeren.

Om hier een voorbeeld te geven het volgende:
Een van de favoriete technieken van Hironori Otsuka was om de tegenstander een snelle slag met de rugkant van de hand op de neus te geven.
En iedereen die werkelijk zijn neus wel eens heeft gestoten weet wat het effect hiervan is, je gaat bijna onmiddellijk tranen zonder dat je dit tegen kunt houden. En op dat moment ben je feitelijk enkele seconden niet jezelf meer en dus ook niet instaat om te knokken.

Ook bij deze techniek zijn er verschillende variaties mogelijk die weer een stapje verdergaan dan de gebruikelijke rechte of zijwaartse slagen. Zo kan je deze techniek gebruiken zoals je de Gedan-barai gebruikt maar dan natuurlijk met een geopende hand, om daarna gelijk door te gaan met een soort van scheppende beweging waarbij je de tegenstander uit jouw gevechtslijn kan plaatsen.