Home

Voorwoord:

De Wado karate technieken bestaan voor een belangrijk deel uit de zogenaamde Basis of Kihon technieken. Het belang van de basistechnieken is buitengewoon groot en mag niet onderschat worden. Maar in de praktijk zien we dat leraren hier toch te weinig tijd en aandacht aan besteden waardoor leerlingen in een later stadium tegen problemen aanlopen. Met namen wanneer zij meedoen met stages waar andere leraren de lessen verzorgen. Dit levert veel frustratie op en leerlingen haken daardoor af.

Op deze site probeer ik zo duidelijk mogelijk om de techniek van "de techniek” uit te leggen, waarbij ik moet opmerken dat je het beste deze technieken samen met een partner kunt beoefenen. Onder het kopje “Oefen methodes“ beschrijf ik zoveel mogelijk hoe je dit op eenvoudige manier kunt doen.

Het belang van het oefenen met een partner is groot. De taak van de partner is niet alleen maar om te fungeren als een soort van dummy, maar veel meer als een klankbord die jou kan helpen bij het ontwikkelen van jouw karate technieken.
Zo is een partner de eerste persoon die jou zal bekijken, hij is ook de eerste persoon die kan voelen of de door jou uitgevoerde techniek(en) wel echt werken. Zijn taak is dus niet alleen maar om de techniek te ontvangen, maar ook om opbouwende commentaren te leveren.

Belangrijk:
Zo is het van belang dat je een begrip als de Seichusen (de middenlijn) ook daadwerkelijk begrijpt.
We kennen een horizontale en een verticale Seichusen en het beheersen en op een correcte manier daarvan gebruik maken hiervan, is de sleutel om een goede en succesvolle techniek uit te kunnen voeren.
Het Wado karate is niet gemakkelijk te beheersen omdat je geconfronteerd zal worden met speciale concepten en begrippen dit in andere karatestijlen niet op die manier gebruikt worden.
Zie het Wado karate als een trap die je moet bestijgen, wanneer de treden van die trap erg hoog zijn is het onmogelijk om er een over te slaan. En dit is wat er telkens weer bij het Wado karate gebeurd. Je moet alle treden bestijgen om een stap verder te komen.

Nawoord:
​Ik ben mij ervan bewust dat ik niet voor de volle honderd procent en compleet deze technieken kan uitleggen, er is zoveel te vertellen. Maar ik hoop de je begrijpt dat deze technieken maar een beginstadium zijn. Wanneer je meer gevorderd zal zijn zullen sommige technieken door jou zeker anders uitgevoerd gaan worden. Tevens verontschuldig ik mij hier bevoorraadt omdat ik niet alle hier besproken technieken geheel en exact kan tonen, lichamelijke ongemakken belemmeren mij daarin.

Rob van Leeuwen