Hikite – het terug trekken van de vuist

Deze techniek die het terugtrekken van de vuist benadrukt wordt ons in eerste instantie op de volgende manier geleerd. Namelijk om de vuist, zo snel en sterk mogelijk terug te brengen in de zij.
Op zich zou je zeggen daar is toch niets mis mee en dat is ook zoals je oppervlakkig naar deze techniek gaat kijken.
Maar feitelijk is de bovenstaande manier niet de juiste manier om deze techniek uit te voeren.

Wanneer we voor het eerst beginnen met de uitleg van een stoot, dan wordt meestal benadrukt dat wanneer je de vuist krachtig terugtrekt de power daarvan doorstroomt naar de vuist die de stoot uitvoert.
Maar niets is minder waar, namelijk wanneer je er van uitgaat dat je lichaam 100 procent kracht kan verwerken, is het een eenvoudige rekensom dat wanneer je zeg ongeveer 50 procent van je kracht gebruikt om je vuist terug te trekken je dan ook maar 50 procent kracht in die voorwaarts stotende vuist kunt leggen.

Wanneer je iemand eens een paar stoten achterelkaar laat uitvoeren waarbij je benadrukt dat hij zijn vuist goed moet terugtrekken, moet je maar eens goed kijken wat er feitelijk met zijn lichaam gebeurd.
Aan de ene kant van zijn lichaam wil hij naar voren bewegen, terwijl hij aan de andere kant achter beweegt.

Simpel gezegd als je tijdens de uitvoer van een stoot honderd procent voorwaartse kracht wil gebruiken, hoe is het dan mogelijk dat je tegelijk ook honderd procent kracht kunt gebruiken om je vuist terug te trekken. ​

Het Wado karate benadert deze techniek op een iets andere manier dan dat dit gebruikelijk is bij andere karatestijlen.
In onderstaande tekst zal proberen om wat duidelijkheid in te verschaffen.

Binnen het Wado karate is gebruikelijk om slechts 10 tot 15 procent van je kracht te gebruiken om die Hikite techniek uit te voeren en soms nog minder.
Waar halen we dan toch de benodigde kracht vandaan, dit gaat wel ver en ik benoem het hier wel maar ga er niet al te diep op in.
Om toch een goede Hikite te maken halen we die techniek niet uit het bovenlichaam maar uit het onderlichaam, namelijk als we met de rechtervuist stoten komt de Hikite uit het linkerbeen, en visa versa voor de andere vuist.

Om dit beter te begrijpen is het ook hier weer noodzakelijk om meer te weten van de concepten en principes binnen het Wado karate. Waarbij je je niet genoeg bewust kun zijn dat je armen en benen slechts extensies van je lichaam zijn.

De Hikite techniek loopt als een rode draad door het hele karate en meestal ben je je daar helemaal van bewust.
Ook zijn er verschillende vormen van Hikite, maar daar staan we meestal niet bij stil omdat het bijna altijd vanzelf gaat dat je deze techniek uitvoert.
Zo moet je in deze maar eens kijken wat je met je andere arm doet wanneer bijvoorbeeld Tobikomizuki of Nagashizuki uitvoert.
Ook in alle kata’s komt deze techniek herhaaldelijk voor, en ook daarbij ben je je er niet altijd bewust van om deze op een goede en correct manier uit te voeren.

Voorbeeld:
Als voorbeeld geef ik hier een stukje uit het kata Pinan Nidan.
Je hebt net op de heen weg drie Jodan-uke blokkeringen uitgevoerd en moet nu de draai maken om dat kata te vervolgen. Wanneer je tijdens deze beweging wat meer op je lichaam gaat letten zal je zien dat je echt iets geks doet met je lichaam.
Namelijk, op het moment dat je uit de draai komt maak je met je linkerarm een Gedan-barai en je rechtervuist trek je terug om Hikite uit te voeren.
Wanneer je goed naar je lichaam kijkt zal je zien dat terwijl je aan het blokkeren bent, je met je romp wegdraait van de Gedan-barai die je het uitvoeren bent.
Het terugtrekken van je vuist in de zijde zorgt ervoor dat je onmogelijk met de volle intentie die blokkering kunt uitvoeren. Je kunt dan ook wel begrijpen dat je door deze actie je krachten feitelijk tweeën aan het verdelen bent.

Zoals ik eerder geschreven heb over andere technieken is ook deze techniek zoals hij hierboven staat beschreven slechts een beginstadium dan nog verder verfijnt kan worden.
Maar ook hier geldt dat vooral dat extra stukje verfijning niet zonder het goed begrip van de concepten en principes waar ik vele malen naar verwijs kan.
Wel wil ik misschien ten overvloede zeggen dat blokkeringen als een aanval dienen te worden uitgevoerd, en dat een harde techniek onnodig hoeft te zijn.