Shikkake uke

Wanneer je misschien eerder over het onderdeel Shuto-uke hebt gelezen en schreef ik dat die Shuto-uke techniek niet de ware Shuto techniek is.
De ware Shuto techniek is Shikkake-uke en deze techniek is een typisch voorbeeld van wat de zogenaamde “Chinese hand “wordt genoemd.
Kijk maar eens naar een willekeurige Chinese vechtfilm de, uitgangshouding wanneer een gevecht gaat beginnen is altijd met een voorwaartse half gestrekte arm.

Deze half gestrekte arm staat voor een aantal verschillende zaken zoals daar zijn de driehoek die Sankaku genoemd wordt, maar ook voor de Seichusen wat staat voor de middenlijn. Uitgaande dat de middenlijn goed beschermd wordt is het onmogelijk voor de tegenstander om rechtdoor het midden een succesvolle aanval te plaatsen.

Deze Shikkake techniek is een tamelijk subtiele techniek die beslist niet met kracht hoeft te worden uitgevoerd.
Wat je eigenlijk doet is op een beetje sneaky wijze je arm achter de komende aanval van je tegenstander brengen. Je kunt dit een beetje vergelijken met een zakkenroller die voor jou staat, hij trekt een beetje aan je jasje om je afgeleiden maar ondertussen pakt hij met zijn andere hand je portemonnee uit je broekzak.

De uitvoer van deze techniek kan op twee manieren, waarbij het bovenover gaan van de arm de voorkeur heeft. De Onderlangs gaande uitvoer is zeker niet verkeerd maar heeft als nadeel dat dan de bovenste arm de uitvoerende arm kan blokkeren. Maar wanneer je deze techniek gewoon goed uitvoert zal het resultaat zeker hetzelfde zijn.

Ook bij deze techniek komen zeker weer de diverse Wado concepten en principes om de hoek kijken. Zo kennen we binnen het Wado karate een uitdrukking die luid “ handen duwen en voeten trekken “.
Maar wanneer je niet bekend bent met zaken als gronden, pushing en het positioneren van de tegenstander is het lastig om deze techniek succesvol uit te voeren.

Een goede uitvoer van deze techniek kun je slechts en alleen dan onder de knie krijgen wanneer je dit oefent met een partner. Zijn taak is om aan te geven of de techniek werkt of niet werkt.
En natuurlijk zal je ten alle tijden ook zelf het effect van deze techniek moeten voelen en ondergaan. Onthoud hierbij dat deze techniek geen slagtechniek is, maar een zogenaamde meeneem of begeleidingstechniek.
De aanval van de tegenstander wordt overgenomen en hij wordt min of meer gedwongen om een voor hem nadelige positie in te nemen.