Mawatte (keren)

Ook het draaien of keren (Mawatte) heeft binnen het Wado karate een hele belangrijke status.
Door op de juiste manier je lichaam te draaien zal de efficiëntie van jouw technieken zeker toenemen.

Wanneer we beginnen met de eerste stappen in het Wado karate komen we op een zeker moment aan het draaien toe.
Dat wordt meestal op de volgende manier wordt uitgevoerd, we zetten het achterste been opzij en maken dan een draai waarbij we dan in de meeste gevallen daarbij een blokkering uitvoeren.
Natuurlijk is dit een redelijk goede manier om een beginner dat draaien te leren, maar in de echte praktijk wanneer je aangevallen zou worden zal je direct ervaren dat je bijna altijd te laat zal zijn.

Om dit te voorkomen gaan we een andere manier van draaien gebruiken namelijk door gebruik te maken van het voorste been in plaats van het achterste been. Deze manier van draaien zorgt ervoor dat je gemakkelijk 3 of 4 maal sneller die draai kunt uitvoeren.

Om het draaien efficiënter uit te kunnen voeren is het van belang dat je een goed begrip gaat krijgen van wat we noemen de Seichusen (de middenlijn).
Tevens moet je je ervan bewust worden dat je armen en benen zogenaamde extensies van je lichaam zijn, met andere woorden als je je romp draait gaan je armen en benen vanzelf mee.
Voorbeeld: ga gewoon staan en steek je armen hoog in de lucht, als je nu je lichaam roteert zal je zien dat je armen niet op hun plaats bleven staan maar met je lichaam mee gaan.
En dat is het principe dat we gebruiken om snel te kunnen draaien.

De juiste en efficiëntste manier van draaien gaat als volgt. (Beginner)
Uitgaande van de stand Junzuki-dachi moeten we een draai uitvoeren en een hoge blokkering.
Wanneer we dit nu doen zoals we dit aan een beginner leren gaat dat op de volgende manier.
Eerst zetten we onze achterste voet opzij waarbij je achterste voet los van de grond komt en je gewicht iets meer op het voorste been. In de praktijk betekent dit dat je daar een bepaalde tijd voor nodig hebt, maar wanneer je je realiseert dat je feitelijk helemaal geen tijd hebt omdat je aangevallen wordt zal je op een of andere manier toch sneller moeten zijn dan die aanvaller.

(Gevorderde) Ook weer uitgaande van de stand Junzuki-dachi doe je het volgende, op het moment dat je wil gaan draaien draai je je voorste voet naar binnen en verhoog je de druk op je voorste been een heel klein beetje. Hierdoor komt je achterste been als het ware bijna los van de grond en doordat je voorste been ingedraaid staat wil je romp als vanzelf die draai al gaan maken.
Wat je in feiten gedaan hebt is niets anders dan wat je daarstraks even deed met je armen hoog in de lucht.

Wanneer we nu de verschillende concepten en principes van het Wado karate hierbij betrekken dan weten we dat het Wado karate Sente is, wat grofweg betekend aanvallend.
Met andere woorden ook deze draai en de techniek die je daarbij uitvoert moet aanvallend zijn.
Dit laatste is lastig als je hiermee niet vertrouwd ben.

Oefening: Misschien helpt het om te begrijpen wat ik hier bedoel als je het volgende eens gaat proberen. Draai op de hierboven aangegeven methode, maar voer dan geen blokkering uit maar een Gyakuzuki stoot.

Deze manier van efficiënt bewegen​ is zeker niet alleen weggelegd voor technieken als Junzuki-dachi of Gyakuzuki-dachi. Overal binnen het karate heb je dit nodig en helpt het jou om je technieken efficiënter uit te kunnen voeren.

Wanneer je wat meer ervaring hiermee gaat krijgen zal je merken dat bijvoorbeeld binnen het lopen van de kata’s hier ook veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.
Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om een en ander te herkennen omdat sommige draai bewegingen vaak slechts subtiel worden uitgevoerd waardoor je deze bijna niet kunt waarnemen.

Een voorbeeld dat ik hier geef is wanneer je kata aan het lopen bent, op sommige momenten is het lastig om van de ene stand over te gaan naar de volgende je voelt dan een soort hapering in jou beweging.
Dit voorbeeld komt uit Pinan Yondan, nadat je de zogenaamde heen weg hebt uitgevoerd moet je een draai maken en kom je nadat je de schop en de twee stoten uitgevoerd heb uit in de stand Junzuki-dachi. Het volgende dat je nu moet doen is naar rechts gaan om je weg te vervolgen, en op dat moment zie je altijd men een soort van stuntelige beweging moet uitvoeren om tot die volgende stand te komen.

De oplossing van dit probleem zit hem in het achterste been, namelijk door eerst zoals we dat noemen de achterste voet te initialiseren (we draaien de voet inwaarts) wordt het lichaamsgewicht zodanig aangepast dat we instaat zijn om een snelle efficiënte techniek uit te voeren.

Zoals ik reeds schreef komen dit soort zaken overal binnen de diverse kata’s voor, maar wanneer je hier niet op gewezen wordt zal je het niet gaan leren. Het komt echt niet vanzelf ook al loop je 10000 keer datzelfde kata, de kans dat je het vanzelf goed gaat doen is nihil.