Shuto uke

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de Shuto-uke techniek zoals wij die kennen in binnen het Wado karate bestaat eigenlijk niet. Deze techniek zoals deze standaard wordt uitgevoerd is in feite een verzinsel van die uit het Okinawa karate komt.
Zoals je wellicht weet zijn de mensen uit Okinawa en de Japanners geen echte vrienden van elkaar. Toen de Japanse vechtkunstenaars op Okinawa kwamen om het Todé zoals het vroeger heette te leren, werd hun niet alles op de juiste manier vertelt. Men hield bewust informatie achter en vertelde met opzet soms foute dingen, deze Shuto-uke techniek was daar één van.
De echte Shuto-uke techniek is Shikkake-uke.

Nu zal je waarschijnlijk zeggen maar waarom trainen we deze techniek dan nog steeds.
Dat heeft te maken met de overeenkomsten in de verschillende technieken.
Zo hoort deze techniek in het rijtje basis blokkeringen thuis, omdat het beoefenen van deze techniek jou leert om zowel goed standen en body mouvement te maken.

Wanneer je die Shuto-uke techniek met een partner gaat oefenen zal je er gauw achter komen dat je misschien wel de slag van de tegenstander kunt stoppen, maar niet de tegenstander zelf.
In het ergste geval versterk je zelfs de aanval van de tegenstander en dat kan toch zeker niet de bedoeling zijn. Kracht wordt altijd met kracht beantwoord!!.

De juiste techniek zit dan ook niet in die zogenaamde Shuto-hand, maar veel meer in het uitbalans brengen van de tegenstander, waardoor hij als het ware vast komt te staan en het hem onmogelijk wordt gemaakt om verder te vechten.
Natuurlijk is het verwarrend dat we wel die naam Shuto-uke gebruiken om de techniek aan te duiden.
Maar wanneer je de kern van deze techniek leert te begrijpen zal je ook met die Shuto-uke aanduiding geen enkele moeite meer hebben.

De manier waarop binnen het Wado karate de blokkeringen worden uitgevoerd is altijd Sente, wat aanvallend betekend. Maar dat aanvallend moet je niet direct vertalen naar een keiharde blokkering, maar veel meer naar een subtiele blokkering waarbij jij ten opzichte van je tegenstander een betere positie verwerft.

Niet de armen en benen doen het werk maar vooral de romp. Een belangrijk begrip om te onthouden en te leren begrijpen is het volgende: “je armen en benen zitten aan je romp vast en zijn slechts de instrumenten die je nodig hebt voor de uitvoer van de techniek ”.
note: Het kan niet genoeg gezegd worden, dat je de impact van de techniek zelf moet ervaren om e.a. te kunnen begrijpen.