Tsuki uke

Tsuki-uke de naam van deze techniek zegt het eigenlijk al " Stoot blokkering ".
Wanneer je deze techniek uitvoert doe je eigenlijk spontaan wat ik reeds meerdere malen heb geschreven namelijk Sente dus aanvallen.

Toch is de functie van deze techniek misschien iets anders dan dat je zou verwachten omdat deze feitelijk tweeledig is je kan blokkeren en je kan dus aanvallen.
Wanneer je deze techniek uitvoert en jou stoot raakt de tegenstander dan zou je kunnen zeggen dat dit prima is, en natuurlijk is dat ook zo wanneer dit stoot goed aankomt.

Maar de ware functie van deze techniek zit een klein beetje anders in elkaar, wat je hier probeert te doen is het stoppen van de tegenstander. Maar niet op de manier waarop jij dat waarschijnlijk geleerd hebt.
Het stoppen van de tegenstander houdt niet in dat je slechts de aankomende vuist en arm van de tegenstander blokkeert, maar dat je die blokkering doorvoert naar zijn lichaam. Met deze techniek stop je dus niet alleen de aankomende aanval, maar zorg je ervoor dat je tegenstander enkele seconden totaal geblokkeerd wordt en daardoor zijn aanval niet door kan zetten.

Het stoppen van je tegenstander kun je een beetje vergelijken met het volgende voorbeeld.
Wanneer iemand op jou toe komt lopen en dan zo dichtbij komt dat je dit vervelend begint te vinden zal je misschien je arm voorwaarts uitsteken en hem proberen tegen te houden door je vuist of platte hand op zijn borstkas te plaatsen.
Wanneer je dit bewust of onbewust goed doet zal je merken dat hij een soort stop in zijn lichaam voelt als of hij tegen een muur is aangelopen. Het resultaat zal zijn dat hij enkele seconden nodig heeft om weer in zijn gewone doen te komen, en dat moet voor jou voldoende zijn om hem op wat voor manier dan ook uit te kunnen schakelen.

Ervaren vechters gebruiken deze techniek regelmatig tijdens het sparren, de echte intentie om een stoot te maken ontbreekt dan omdat dat niet het hoogste doel is. Het hoogste doel is om de tegenstander te stoppen in zijn actie en voor jezelf een mogelijkheid te creëren om te kunnen scoren.

De vorm van verdedigen, aanvallen en controleren komt regelmatig voor tijdens oefeningen met het zwaard. Het voorbeeld dat ik hier geeft is misschien niet voor iedereen helemaal helder, maar het illustreert wel de gedachten hierachter.
Wanneer twee zwaardvechter tegenover elkaar staan en een van de twee wil zijn zwaard gaan trekken, dan kan de ander reageren door ook zijn zwaard te trekken en de aankomende slag blokkeren.
Maar wanneer hij zoals we zeggen scherp staat kan hij er voor zorgen dat voordat de tegenstander daadwerkelijk zijn zwaard trekt, hij zelf reeds zijn zwaard trekt en dan de punt van het zwaard op de arm van de tegenstander legt. Deze zal zich dan wel tweemaal bedenken om toch zijn zwaard te trekken, gewoon omdat wanneer hij dit zou doen hij zichzelf zal verwonden door het zwaard van de ander met grote zekerheid in zijn arm zou snijden.

Deze en vele andere technieken dit in het zwaard vechten gebruikt worden zijn in het Wado karate geïntrigeerd maar niet altijd herkenbaar voor iedereen en behoren tot de concepten en principes van het Wado karate.