No Tsukomi technieken

De No Tsukomi technieken vormen een aparte groep technieken binnen het Wado karate en hebben ieder een specifieke functie. Regelmatig hoor je zowel van leerlingen als leraren dat het misschien wel beter zou zijn om deze techniek niet meer te oefenen omdat men het nut hiervan niet lijkt te herkennen. Ook op het internet werden er in het verleden nogal eens verschillende discussies gevoerd over dit onderwerp.

Allereerst​: Otsuka sensei heeft deze technieken niet voor niets in zijn Wado karate opgenomen, wat deze technieken zo waarde vol maakt is dat diverse principes en begrippen direct in deze technieken toegepast worden.

Zo leert het ons om beter om te gaan met het begrip Seichusen en dat geldt dan zowel voor de eigen middenlijn, maar ook die van de tegenstander.
Ook leert het ons om een beter beheer over je balans te verkrijgen​, maar ook om in de zogenaamde Sankaku (beschermde driehoek) van de tegenstander te komen.

Evenals de Kette technieken lenen de NoTsukomi ​technieken zich eigenlijk niet om op commando in een rijtje gelopen te worden.
Het zijn individuele technieken die dan ook als zodanig beoefend dienen te worden. Wel maken we in sommige gevallen gebruik van een partner om meer duidelijkheid en begrip te verkrijgen.

Belangrijk om te weten is dat de No Tsukomi technieken ​feitelijke eindtechnieken zijn, met andere woorden na een succesvolle uitvoering hiervan is er geen vervolg meer nodig.
De tegenstander is geheel en volledig uitgeschakeld. Denk hierbij een kogel uit een pistool, mist deze goed gemikt is hoef er geen tweede schot uitgevoerd te worden.
Of denk hierbij aan een boxer die eerst zijn tegenstander een rechtse stoot geeft waarna hij volgt met een linkse stoot en daarna er overheen gaat met een rechtse hoek op de kin van de tegenstander, ook hierbij geldt dat wanneer hij deze stoten goed uitvoert hij klaar is met het gevecht.

Dit is ongeveer de strekking van de no Tsukomi technieken, maar dan wel weer gegeven in een eerste stadium van oefenen. Voor het verdiepen in deze technieken dien je echt meer inzicht in het beheer van de middenlijn en alle facetten hiervan te begrijpen.