Kumite – Aanval en verdediging

Het oefenen van diverse kumite heeft binnen het Wado karate een belangrijke rol. Wel moeten we ons voor ogen houden dat deze manier van oefen geen mini-gevechten zijn maar zuiver technische oefeningen om de concepten en principes van het Wado karate te leren.

De vorm waarin we dit kunnen doen verschilt nogal zo kennen we Ippon kumite, Sanbon kumite, Kihon kumite, Ohyo kumite, mes verdedigingen, grond verdedigingen maar ook verdedigingen tegen zwaard aanvallen.

De waarden die toegekend worden aan deze vormen verschilt nogal, waarbij de ene groepering wel bijvoorbeeld de Ohyo kumite’s beoefend en de ander niet. Of dit juist is laat ik hier in het midden, maar wat wel belangrijk is dat wat en in welke vorm er dan ook geoefend wordt de concepten en principes gewaarborgd moeten zijn.

note: een aantal aanvallen en verdedigingen die wij kennen als Ippon Kumite en Sanbon kumite komen niet echt uit de Japanse Martiale Art, dit is wat we noemen Okinawa stuf.
Neemt niet weg dat als deze geoefend worden met behoudt van de eerdergenoemde waardes deze oefeningen bijzonder nuttig kunnen zijn.

Helaas zien we vaak dat de manier waarop bijvoorbeeld de Sanbon kumite’s geoefend worden niet echt aan het doel wat beoogd wordt beantwoord.
Wat we meestal zien gebeuren is het volgende, de aanvaller zet zijn aanval in en de verdediger stapt driemaal achteruit en voert dan zijn blokkering uit.
De aanvaller is dan het slachtoffer die de klappen krijgt. Natuurlijk is dat inherent aan de oefening maar op die manier streeft het wel zijn doel voorbij.

Zowel de aanvaller als de verdediger hebben bij deze oefeningen een belangrijke rol te vervullen.
Zo wordt er van de aanvaller verwacht dat hij zijn aanval zo scherp mogelijk maakt, maar ook dat hij met deze aanval het de verdediger moeilijk maakt om te verdedigen.
Ook moet de aanvaller na de uitvoer van zo'n kumite aan de verdediging kunnen aangeven hoe hij de verdediging ervaren heeft en of deze effectief was.
Zonder deze zogenaamd feedback heeft het oefen van kumite weinig of geen zin.

Wanneer we kijken naar het zogenaamde paradepaardje van het Wado karate namelijk de 10 Kihon kumite’s. Dan moet jij je realiseren dat praktisch alle concepten en principes van het Wado karate hierin (verborgen) zitten. Maar wanneer dit niet aan jou verteld wordt zal je deze zeker niet herkennen gewoon omdat dat niet vanzelf naar boven komt drijven.

Om hier een tipje van de sluier op te lichten het volgende:
Zaken die we oefenen tijdens die Kihon kumite’s zijn o.a. het op de juiste manier uitstappen in gevechtstand, maar ook het zogenaamd uitlokken van de tegenstander waarbij niet de tegenstander bepaald of hij aanvalt maar dat jij dat bepaalt.
Verder leren we dat een blokkering Sente (aanvallend) moet worden uitgevoerd waarbij we tevens leren om met een minimum aan inspanning een maximum resultaat te behalen.

Note: De Kihon kumite’s moet je zien als het gevecht tussen die twee Samoerais, ze staan tegenover elkaar met geheven zwaarden. Ze observeren elkaar en wanneer de een dan een beweging maakt doet de ander dat ook, waarbij een fout onmiddellijk afgestraft wordt door een houw van het zwaard.

Tenslotte: kumite’s dienen in welke vorm dan ook zorgvuldig geoefend te worden, waarbij het van wezenlijk belang is dat jouw partner je goede feedback geeft.