Wado karate en het Zwaard

Of alle Wado karate ka’s moeten leren omgaan met het zwaard valt te betwijfelen, maar dat het jou die dieper en verder wil gaan in de geheimen van het Wado karate zal helpen dat staat als een paal boven water.

Het leren omgaan met het zwaard kan je een flink eind op weg helpen met het beter begrijpen van het Wado karate, veel zaken die geoefend worden met het zwaard kun je dan ook terug zien wanneer je het Wado karate aan het trainen bent.

Met andere woorden, wanneer je meer diepgang wilt ervaren binnen het Wado karate, kun je feitelijk niet om het oefen met het zwaard heen.
Helaas zijn er niet veel leraren die hier ervaring mee hebben en dat is bijzonder jammer omdat het zeker de ontwikkeling van jou karate tegenhoud.

Natuurlijk kun je gerust het Wado karate beoefenen zonder ooit ervaring op te hebben gedaan met het gebruik van het zwaard, maar de consequentie zal zeker zijn dat je nooit op een niveau hoger zult komen.
De begrippen en principes van het zwaard en het Wado karate liggen zo dichtbij elkaar dat je zeker van de ene in de andere verbazing zult belanden.

Zoals we inmiddels wel weten creëerde Otsuka sensei zijn Wado karate mede vanuit de gedachten van het zwaard. Toch zien we op enkele technieken na hier niet veel van terug binnen het Wado karate.
De reden hiervan is dat die zwaard technieken uit het Shindo Yoshin Ryu komen en dat het niet gebruikelijk is om deze zomaar naar buiten te brengen.
De enige die dit kan doen is Tobin Treadgrill de menkyo kaiden van het hierboven genoemde Shindo Yoshin Ryu.

Zoals gezegd creëerde Otsuka sensei zijn Wado karate dus voor een deel vanuit de gedachten van het zwaard. Zo bevat het Wado karate een groot aantal concepten en principes die mede door het oefenen met een zwaard steeds duidelijker naar voren komen, met andere woorden door het oefenen met het zwaard ga je o.a. de vele linken tussen de diverse technieken zien.

Natuurlijk kennen we inmiddels allemaal wel de filmpje van Otsuka sensei waarin hij verschillende verdedigingen tegen een zwaard aanval laat zien.
Maar ik kan je vertellen dat iedere zwaardvechter jou onmiddellijk teleur zal stellen als jij dit in de werkelijkheid zou proberen.
Om je tegen dat soort aanvallen te verdedigen kun je niet zonder de reeds eerdergenoemde concepten en principes die jou leren hoe hiertegen te handelen.

De zwaard technieken die Otsuka sensei op die filmpje laat zien zijn eigenlijk maar een slap aftreksel van de ware technieken en laten niet de ware aard van de technieken zien.
Dit geldt zeker ook voor de filmpjes die Otsuka laat zien met de Tanto aanvallen ook deze behoren tot de Shindo technieken en laten ook niet de ware technieken zien.

Wanneer we over concepten en principes spreken is dat voor vele een onduidelijke zaak omdat het in de reguliere training van het karate meestal niet behandeld wordt.
Om een tipje van de sluier op te lichten moet je nog maar eens kijken naar de houding die Otsuka sensei aanneemt wanneer hij klaar staat om zich tegen die zwaard aanval te verdedigen.

Zoals je kunt zien staat hij niet geheel rechtop, maar iets wat naar voren geleund en wat hij in werkelijkheid doet is een smalle houding aannemen om het raakvlak voor zijn tegenstander zo klein mogelijk te maken, en verder maak hij gebruik van een heel klein psychologisch trucje dat hij met zijn hand uitvoert. En dit is nog maar een klein voorbeeld van die eerdergenoemde concepten en principe’s.