De Kata’s van het Wado karate

Otsuka sensei registreerde zijn Wado karate in 1932 en in zijn curriculum nam hij 15 kata's op.
De reden hiervoor was dat hij een goed en gedegen stuk moest inleveren dat het Wado karate recht van bestaan gaf. In de loop der jaren liet hij merken dat hij van de 15 kata's er 9 had aangepast en deze gebruikte hij in zijn Wado systeem.
Hij vond dat deze 9 kata's genoeg waren om de basisconcepten en de principes die hij voor ogen had uit te kunnen dragen. De andere kata's vond hij zeker niet verkeerd maar deze droegen naar zijn idee niets extra's meer bij aan de eerdergenoemde concepten en principes, zij zijn slechts herhalingen van eerdergenoemde zaken.

Otsuka sensei wordt in het algemeen gezien als een groot en belangrijk Martiale kunstenaar, maar zoals het vaak gaat bij dat soort mensen was het overdragen van kennis niet zijn sterkste kant.
En dat is dan ook een van de reden waarom we altijd zeggen dat er veel verborgen technieken zitten in Wado karate kata's.
Bedenk hier gelijk erbij dat zijn technieken die voornamelijk uit het Shindo Yoshin ryu komen ​niet zomaar naar buiten kon en mocht brengen.
Binnen het Shindo Yoshin ryu is dat nog steeds Not done.

Gelukkig zijn er in de laatste decennia een aantal deuren op een kier gezet en hebben we wel degelijk veel meer inzicht gekregen in de technieken van het Wado karate.
Zo weten we met grote zekerheid wat de ware identiteit van de verschillende technieken behoren te zijn en waar deze naar toe moeten leiden. ​

Het is bijzonder lastig om daarmee vertrouwd te raken omdat het een omwenteling in jouw gedachten gang in werking zal zetten, en daar heb je tijd, doorzetting en aanvaarding voor nodig.
Grof gezegd, je zult eerste een stap achterwaarts moeten maken om er twee voorwaarts te kunnen doen.

Zoals ik reeds schreef zal je anders tegen de vele technieken aan moeten gaan kijken, waarbij een zaak van wezenlijk belang is namelijk dit: het beseft dat kracht altijd beantwoord zal worden met kracht, maar dat subtiliteit van de techniek altijd zal leiden tot onmacht van de tegenstander.

Een bijkomend probleem is dat je moet leren te begrijpen dat technieken met elkaar verbonden zijn
en wanneer je het ene niet snapt is het bijna onmogelijk om het andere wel te begrijpen.

Na het lange voorwoord hierboven dan nu wat meer over het kata zelf.
Wanneer we een soort van definitie van het kata zouden moeten geven dan komt misschien het volgende het meest dichtbij.

“ Kata is een vorm van oefenen waarbij de diverse basis technieken en de diverse Martiale art concepten en principes samen komen,​ om op een geavanceerde manier bestudeert te worden “.

Soms spreken we over verborgen technieken in het kata maar feitelijk gesproken is dat niet waar.
Het probleem is dat het jou eerste verteld moet worden, en wanneer dat gebeurt zal je bijna als vanzelf steeds meer gaan zien!!.
Zaken zoals daar zijn het beheren van de middenlijn (Seichusen) het dumpen van je lichaam, maar ook het op de juiste manier gebruik maken van de lichaamshouding zijn de zaken die het kata niet alleen interessant maken maak ook de functionaliteit ten goede komen.

Zo zien we in de veel gevallen dat de technische uitleg van de kata’s op sommige momenten wel heel erg simpel wordt gedaan.
Het gaat meestal op de volgend manier A. valt aan B. reageert met een blokkering en plaatst daarna een counter techniek.

Maar in de echte praktijk van een gevecht werkt dat helemaal niet op die manier. Iemand die jou aanvalt is doorgaans helemaal niet onder de indruk van jouw blokkering, hij heeft maar een doel en dat is jou een klap of een schop te geven.
Toch nemen veel leerlingen tijdens de training in de Dojo hier genoegen mee, zij accepteren deze uitleg omdat de leraar dit zo zegt.

Natuurlijk zijn er verschillende verklaringen en manieren van uitleg mogelijk en wanneer ze dan in de praktijk nog blijken te werken is dat geweldig. Maar zo simpel werkt het niet en wordt er toch wel heel gemakkelijk voorbijgegaan aan hetgeen en waar kata voor staat.

Overdenking:
Iedereen die een beetje vertrouwd is met het lopen van kata’s weet heus wel dat je met de technieken zoals we die in het kata oefenen in de praktijk niet echt ver gaat komen.
Dus misschien is de reden waarom we kata trainen wel een beetje anders dan dat je ooit gedacht had.