FAQ 1 t/m 5

Vraag 01:
Waarin verschilt  het Wado karate ten opzichte van de andere karatestijlen.
Een van de belangrijkste verschillen van het Wado  karate ten opzichte van andere karatestijlen is, dat de Wadostijl  een echte Martial Art is. Het Wado karate is dan ook als enige karatestijl door alle  Japanse karate organisaties erkent  als een echte  Japanse karatestijl die gebaseerd is op de al oude vechtkunsten van eeuwen geleden. Alle andere  karatestijlen zijn allemaal voor het grootste deel afkomstig van Okinawa en hebben andere bronnen, zij zijn derhalve niet zuiver Japans te noemen.

Vraag 02:
Er bestaan harde  en zachte karatestijlen, waar moet je het Wado karate plaatsen.
Het antwoord hierop is tweeledig, namelijk wanneer  je het Wado karate beoefend als een Martial Sport dan kun je zeggen dat het een  zachte karatestijl is. Maar wanneer je Wado karate beoefend als een Martial Art  dan is het een kunst die totaal gericht is op het volledig uitschakelen van de  tegenstander met als eind resultaat de dood.
Met andere worden, er is niets anders dan winnen of verliezen.
(Het Wado karate is als een bonbon waar een prachtige verpakking omheen zit, alleen zit er in deze bonbon een verschrikkelijk monster.)

Vraag 03:
Het gebeurt zelden dat er door Wado karate ka’s op grote kata toernooien gewonnen wordt.
Waarom is dit zo, zijn de wado kata niet spectaculair genoeg.
Hoe gek het ook klinkt maar de Wado karate kata’s  lenen zich niet echt voor wedstrijden.
De reden hiervoor is dat de Wado kata  vrij clean zijn, en dat er voor de serieuse beoefenaar meer belang is om de diverse concepten en principe’s te doorgronden dan het wedstrijd element.
note: In het verleden hebben wij (de leraren) meerdere malen aan verschillende Japanse sensei’s gevraagd wat hun mening was ten opzicht van Kata wedstrijden. Telkens was hun antwoord dat zij daar feitelijk niets mee hadden, zij gaven altijd duidelijk aan dat ze het niets vonden.
Nu jaren later begrijp ik wat zij daarmee bedoelde. Het Wado karate kata leent zich niet voor kata wedstrijden. Een kata moet gelopen worden als een gevecht met dezelfde intentie als een gevecht. Een wedstrijd kata zal dit nooit kunnen bereiken.

Vraag 04:
Hironori Otsuka registreerde zijn Wado karate systeem, hij moest net als de andere vertegenwoordigers van de diverse karate stijlen een curriculum inleveren, Waar kan ik dit vinden.
Het officiële curriculum (Engels) kun je zeker op het internet vinden, maar wanneer je het document Wado Ryu: Historie en achtergrond op mijn Publicatie-pagina opent, kun je dit in het Nederlands bekijken. P.s. je kan ook even doorklikken naar mijn Documenten pagina waar je zeker nog een aantal andere interessante documenten kunt vinden.

Vraag 05:
Binnen het Wado karate systeem zijn er 15 kata’s. Deze bestaan uit de vijf Pinan kata’s, plus de volgende kata’s: Kushanku, Naihansi, Chinto, Seishan, Chinto, Bassai, Wanshu, Rohai, Jitte, Niseishi en Jihon. Maar binnen de verschillende Wado stijlgroeperingen in Japan worden niet al deze kata’s gebruikt. Hoe kan dit en wat is de reden hiervoor.
Dit klopt Hironori Otsuka introduceerde 15 kata’s in zijn curriculum om te voldoen aan de eisen van die tijd. P.s. Lees de historie en achtergrond van Otsuka sensei:
Otsuka sensei gebruikte slechts de volgende kata’s voor zijn systeem. Hij vond dat dit voldoende was om zijn Wado systeem te kunnen beoefenen. Het betreft de volgende kata’s: de vijf Pinan kata’s en Kushanku, Naihansu, Chinto, Seishan.
Otsuka sensei paste deze kata’s aan zodat deze geschikt werden voor zijn systeem.
Die andere overgebleven kata’s paste hij niet aan. De reden dat hij die overige kata’s niet aangepast heeft blijkt echter kinderlijk eenvoudig te zijn. Hij vond dat die overige kata’s geen extra bijdrage konden leveren aan zijn systeem, het waren slechts herhalingen van zetten. Opmerkelijk is ook dat hij nooit les heeft gegeven in die overige kata’s, hij wilde ook niet dat zijn leerlingen die hij de wereld in stuurde dit wel zouden doen. Na zijn dood een soort van wildgroei ontstaan waarbij het “ plaatje kata ” belangrijker werd dan de ware betekenis van kata.