Documenten

Hieronder zie je een aantal stukjes tekst van de diverse documenten die ik in de loop der tijd gepubliceerd heb. Door op de onderstaande link te klikken kun je het gehele document lezen. Je kunt ook direct naar de Mijn Documenten Index pagina gaan en daar je keuze maken.

Dit is het originele Curriculum dat Hironori Otsuka deponeerde in te Kyoto 1939
Klik hier: om dit document te lezen

Anders denken over Wado karate.
Wanneer we in het algemeen denken aan karate dan wordt er al snel een associatie gemaakt met geweld en brute kracht. Maar wanneer we enige ervaring gaan krijgen met het beoefenen van deze kunst gaan we daar al snel anders over denken. We ontdekken en ervaren dat het beoefenen van deze kunst vele malen moeilijker is dan we ooit gedacht hadden.
Klik hier: Om het gehele document te lezen

De Kata’s in het Wado Ryu karate anders bekijken dan je gewend bent. 
Het woord kata heeft verschillende betekenissen en een daarvan is dat deze uitdrukking “ kata” dat feitelijk staat voor het samen oefenen van de techniek, dus alles wat je met een partner oefent is kata.  Maar het woord kata staat ook voor vorm, en dat is wat wij heden ten dagen kennen als het lopen van een kata.
Wanneer je het kata dat we lopen zou moeten uitleggen aan een leek, dan blijkt dit in de praktijk toch best lastig te zijn. Veelal wordt er dan maar gezegd dat het kata een verdediging is tegen meerdere tegenstanders. Maar zelfs een leek begrijpt dat daar niets van klopt.
Klik hier: Om het gehele document te lezen

De basis blokkeringen van het Wado karate.
Wanneer we het hebben over de basis blokkeringen van het Wado karate spreken we meestal over de volgende technieken, Jodan-uke, Soto-uke, Uchi-uke en Gedan-barai maar ook de volgende blokkeringen behoren bij de serie basis blokken, Shuto-uke Shikkake-uke en Yoko-Soto-uke.
Deze groep blokkeringen hebben het zelfde uitgangspunt namelijk de middenlijn, Sei-chu-sen genaamd.
Klik hier: Om het gehele document te lezen

De Tai Sabaki binnen het Wado karate.
Tai sabaki is gerelateerd aan sabaki (Ashi voetenwerk ) en te sabaki (handwerk). De term komt uit de martial arts en heeft betrekking op het “ hele lichaam ” en het herpositioneren daarvan.  je zou het kunnen vertalen als body-management Tai sabaki is zeker niet het alleen recht van het karate, maar komt voor in vele andere martiale arts vormen zoals het Aikido, Judo, Jiujitsu, Ninjutsu maar ook in Kendo enz.
Klik hier: Om het gehele document te lezen

De zuiverheid van het Wado karate. 
Binnen het Wado karate hebben we veel last van zogenaamde onzuiverheden, zaken die de voortgang van het Wado karate zeker tegenwerken. Zo worden veel zaken door elkaar heen geoefend waarbij men zich er niet van bewust is dat sommige dingen niet bij het Wado karate horen, maar afkomstig zijn van andere karatestijlen. Deze zaken hebben daadwerkelijk te maken met de bewustwording van deze zogenaamde karatestijl.
Klik hier: Om het gehele document te lezen

Het begrip Sei-chu-sen of de Middenlijn.
Seichusen; spreek uit Sei-chu-sen ” middellijn ” is een denkbeeldige verticale lijn door het midden van het lichaam van een persoon, anders gezegd het is de centrale meridiaan van het lichaam.
In de Martial art, is dat het referentiepunt om de technieken uit te kunnen voeren, de Sei-hu-sen die samen met de “hara” dat horizontale lijn betekend, zorgt voor het belangrijkste punt, namelijk het samenstromen van de persoonlijke energie de zogenaamde ki.  Dit denkbeeldige punt dat samenvalt met het zwaartepunt van het lichaam, gecombineerd met het bewustzijn en het feit dat er tijdens een botsing geen verspilling van energie mag plaats vinden, maakt dat een geoefend budoka hiervan zeker zal kunnen profiteren.
Klik hier: Om het gehele document te lezen

De bovenstaande documenten zijn maar een kleine greep uit een flink aantal documenten dat ik heb gepubliceerd.
Ga voor een volledig overzicht naar  ” Mijn Documenten pagina