Niet Wado Filmpjes

De hieronder geplaatste filmpjes hebben in meer of mindere mate een connectie met het Wado karate, ook al zal je dit misschien niet direct herkennen. Bij ieder hier geplaats filmpje zal ik proberen om een kleine uitleg te geven.
Om een en ander te begrijpen is het zaak om te weten waar je naar moet kijken. De technieken binnen het Wado karate zijn niet altijd wat ze lijken te zijn, zo wordt er gebruik gemaakt van een flink aantal begrippen zoals daar zijn: schietende knie, connecten en disconnecten, pushing, kuzushi,  en behoud van structuur en nog vele andere zaken. De hieronder geplaatste filmpjes van Kuroda sensei en Yoshinori Kono sensei tonen een aantal van deze technieken, maar misschien en nogmaals ten overvloede je moet weten waar je naar kijkt, anders snap je het echt niet.
Ook kan je hier een aantal filmpjes bekijken die betrekking hebben met het gebruik van het Zwaard dat binnen het Wado karate meer belang heeft dan dat jij misschien ooit gedacht had.

Judo en Jujitsu:
Hier zie je een oud filmpje van judogrootmeester Kyuzo Mifune. Wat hij vooral doet is het neutraliseren van de techniek van zijn tegenstander, hierdoor maakt hij het hem onmogelijk om zijn worpen uit te voeren. Dit neutraliseren doen we binnen het Wado karate ook met grote regelmaat.
Het volgende filmpje is een Japans promotie filmpje uit de periode 1950 – 1960, men wilde graag dat je bij hun zelfverdediging kwam beoefenen. De techniek die je hier zit lijken vaak gemakkelijk en soms alsof het is afgesproken maar niets is minder waar.
Het volgende filmpje is van het Saratoga Martial Arts Festival 2014. Het sluit redelijk aan bij het vorige filmpje, deze meester laat hier duidelijk de zelfde technieken zien. En let goed op hij bevriest als het ware zijn aanvallers die zicht werkelijk niet kunnen oprichten.
Dit filmpje is een oud Shotokan karate filmpje, het is grappig om te zien en te weten waar die Japanse leraren van het eerste uur hier in Nederland hun demonstratie technieken vandaan haalde.
Dit oude filmpje laat zien dat je karate uitstekend kun gebruiken als zelfverdediging (toch zou ik sommige dingen niet op die manier zelf uitvoeren, gewoon omdat het in het echt zeker niet zal werken).

Belangrijk:
De onderstaand filmpjes zijn veelal filmpjes die ogenschijnlijk niets met het Wado karate te maken hebben. Toch is het zaak om hier beter dan ooit naar te kijken om te kunnen begrijpen dat vele technieken die hier getoond worden binnen het Wado karate ook op die manier gebruikt worden.
note: voor veel van deze technieken geldt dat wanneer het jou niet vertelt wordt,  je het ook nooit zult gaan leren. je moet begrijpen dat de hier getoonde technieken echt van een ander niveau zijn dan wat je in de gemiddelde dojo zult beoefenen.

Allereerst twee  filmpjes van Otsuka sensei waar hij een enkele zwaard verdedigingen demonstreert, je moet je realiseren dat het bij hem helemaal niet ging om het verdedigen tegen het zwaard maar om de om techniek van het zwaard.
Bedenk hierbij dat Otsuka sensei hier een klein trucje gebruikt waarbij hij zijn tegenstander beinvloed om de slag van het zwaard uit te voeren zo als hij dat wil. Let hierbij op zijn stand en op de manier waarop hij zijn handen gebruikt.
Hironori Otsuka Tachi-dori 01, Hironori Otsuka Tachi-dori 02
Belangrijk:
Door alleen het kopieeren van deze aanval en verdediging zal je zeker niet leren om deze technieken te beheersen.Veel van deze kleine subtiele technieken worden in het Wado karate gebruikt, maar wanneer dit jou niet vertelt gaat worden zal je dit nooit kunnen leren.

Hieronder vind je een aantal filmpjes van grote diversiteit die illustreren dat er nog veel meer is dat je kunt leren. Deze filmpjes laten zaken zien zoals het beinvloeden van de geest, het beinvloeden van de lichaamsstructuur, maar ook dat het gebruik van brute kracht zich in veel gevallen tegen jou zal keren. “Kracht wordt altijd met kracht beantwoord”.

Yoshinori Kono:
Deze meester is werkelijk een geweldenaar hij is niet alleen goed met het zwaard, maar zeker ook met de vele martiale kunsten die er zoal zijn. Hij is tevens wetenschapper en onderzoeker die bijzonder ver gaat om de martiale kunsten te beheersen.
Allereerst een zwaard demonstratie die hij in Parijs gaf in 2011.
Hier zie je een oefening met de Boken belangrijk hierbij is dat je gaat begrijpen en voelen waar het Jigu point van het zwaard ligt.
In dit filmpje legt de sensei nog meer nadruk op eerder genoemde Jigu point en het efficient gebruik van het zwaard.
Zoals ik reeds eerder schreef is Yoshinori Kono een sensei die vele verschillende disciplines beheerst.
Hieronder een drietal filmpjes die dit heel goed illustreren
Tai-JutsuShuriken JutsuVerschillende disciplines.
Dat hij echt van alles doet en daar ook verstand van heeft kun je bekijken in het volgende filmpje waar hij in een
TV programma  verschijnt.

Tetsuzan Kuroda:
Deze meester word beschouwt als een van de grootste van zijn tijd. Zijn manier van bewegen, snelheid en precisie is ongelofelijk.
Ook deze meester geeft veel les in de verschillende disciplines die allen behoren bij de leer van de Martiale Art.
Als eerste hieronder een aantal demonstraties van de meester.
Demonstratie in Amerika, Demonstratie in Parijs, Demonstratie in Japan
H
et volgende filmpje laat zijn onmiddellijke fysieke snelheid goed zien.
In het volgende filmpje legt hij een stukje body movement uit.
Deze technieken gebruiken we ook in het Wado karate en we zeggen dan ” Handen duwen, Voeten trekken”.
In dit filmpje laat de sensei zien hoe krachten kunnen werken.
Hier een filmpje waar onderzoek wordt gedaan naar de verschillen tussen Jujitsu en Tai-jutsu.

Takaaki Enoki
Deze meester is een heel aparte man, hij is  niet alleen een martial artiest maar ook is hij schilder, tekenaar en film acteur.
Waar je vooral op moet letten is de ontspannen manier waarmee hij zijn technieken uitvoert.
Werken met het zwaard, Demonstratie en tameshigeri, Stok (Bo) technieken
K
ijk hier hoe ongelofelijk gemakkelijk hij iemand naar de grond brengt.
Hier nodigt hij de hele groep uit om hem aan te vallen.
Hier zie je dat het naar de grond brengen nog eenvoudiger kan.
In de filmpjes hieronder kun je zien hoe veelzijdig deze man is, hij speelt in vecht-films, hij doet Tv programma’s, maar ook is hij tekenaar/schilder

Naam Sensei onbekend:
In de filmpjes hieronder zie je een mij onbekende Sensei aan het werk (ik hoop dat iemand wel zijn naam weet, en mij dat laat weten). Deze sensei doet wel hele aparte dingen, wat hier ook geweldig aan is, is dat hij dit in een lesvorm doet en dat dan even later de leerlingen dit ook kunnen uitvoeren.
Vrij vertaalt wordt dit Fysieke Magic – Tane – of gedragspsychologie genoemd.
note: let op hoeveel plezier deze leerlingen hebben,
Dit eerste filmpje gaat over de perceptie van de beweging.
Dit filmpje laat de controle zien vanuit het liggen op de rug.
Dit filmpje laat een eenvoudige hand en arm controle zien.
In dit filmpje kun je zien dat slechts een kleine aanraking een onverwacht effect heeft.
Deze sensei laat hier in de volgende filmpjes nog een paar (on)mogelijkheden zien.
H
et werpen met een minimaal contact
Controle wanneer je arm wordt vastgepakt
Wegduwen met de vuist
De top van een paraplu aanraken

Disclaimer: Alle hier getoonde filmpjes kun je met een beetje zoeken gewoon op Youtube vinden, mocht er enig bezwaar zijn tegen een van de hierboven getoonde filmpjes neem dan contact met mij op.
Rob van Leeuwen